11 életmentő gyümölcs és zöldség |
A természet egészen lenyűgöző dolgokra képes. Összefüggést teremt például a különböző gyümölcsök és zöldségek formái, valamint az emberi test szervei között. Ráadásul, ha már alakjukat tekintve hasonlítanak, akár pozitív hatást is gyakorolhatnak bizonyos növényi táplálékok a rájuk emlékeztető szervre.
Dió – az agy egészségéért
Dió – az agy egészségéért
Formáját tekintve a dió egészen egyértelműen hasonlít az emberi agyvelőre. Tudományos kutatások során kiderült a diófélékről, hogy az agyműködést serkentő omega-3 zsírsavak biztos forrásai. A dió fogyasztásával tehát növelheted a koncentrációs képességedet, valamint agyi aktivitásodat.
Sárgarépa – szemed világáért
Ha hosszában felkarikázol egy sárgarépát, egy szelet nagyjából úgy néz ki, mint szemed írisze. A zöldségben található rengeteg A-vitamin segít megőrizni látásod egészségét. Rendszeres fogyasztásával megelőzheted a farkasvakság – más néven szürkületi vakság – kialakulását, valamint a makula-degeneráció kialakulását is, mely az ideghártya látásért felelős apró területének, a sárgafoltnak a károsodását jelenti.
Szőlő és paradicsom – szívedért
Vágj ketté egy paradicsomot és láthatod, hogy a négy szívkamrát modellezi. A magok körüli kocsonyás részben található sok C-vitamin védelmet biztosít a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Ugyanakkor a zöldségben található likopin szintén szívvédő hatással bír.
A szőlő formája is tested motorjára hasonlít. A benne található flavonoidok szívvédő, antioxidáns tulajdonsággal bírnak. Gátolják a vérrögképződést, megakadályozva ezáltal az érrendszeri betegségek kialakulását. Ráadásul felveszik a harcot a káros LDL-koleszterinnel szemben is, minek köszönhetően csökken az érelmeszesedés valószínűsége.
A szőlő formája is tested motorjára hasonlít. A benne található flavonoidok szívvédő, antioxidáns tulajdonsággal bírnak. Gátolják a vérrögképződést, megakadályozva ezáltal az érrendszeri betegségek kialakulását. Ráadásul felveszik a harcot a káros LDL-koleszterinnel szemben is, minek köszönhetően csökken az érelmeszesedés valószínűsége.
Citrusfélék – melled védelmében
A narancs, a mandarin, a citrom és a grépfrút gömbölyded alakja mintha a női mellet szimbolizálná. A gyümölcsökben található sok-sok C-vitamin, valamint egy tangeretin nevű flavonoid segít megelőzni az emlőrák kialakulását. A citrusfélék fogyasztása jótékony hatással van a mell nyirokrendszerére és mirigyállományára.
Avokádó – az egészséges méhért
Az egzotikus déligyümölcs formáját tekintve emlékeztet a méhre. A benne található folsavnak köszönhetően pedig megelőzheted a méhnyakrák kialakulását. Magnéziumtartalma miatt pedig hatékonyan enyhíti a menstruáció előtti tünetegyüttes okozta panaszokat. Már heti egy avokádó elfogyasztása is segít kiegyensúlyozni tested hormonszintjét.
Édesburgonya – a hasnyálmirigy védelmében
Édesburgonya – a hasnyálmirigy védelmében
Ez a kicsit hosszúkásabb burgonyaféle tested szervei közül a hasnyálmirigynek felel meg. Béta-karotinban igen gazdag – a napi ajánlott mennyiség csaknem kétszeresét tartalmazza. A jótékony hatású festékanyag pedig segít megakadályozni a hasnyálmirigyrák kialakulását. A burgonya előnyeit legjobban akkor tudod kihasználni, ha héjával együtt sütöd meg, illetve fogyasztod.
Olajbogyó – az ép petefészekért
Tojásdad alakjával az olívabogyó a petefészekre hasonlít. Az E-vitaminban gazdag növény fogyasztása segít kiegyensúlyozni hormonháztartásodat. Ugyanakkor a benne található fitovegyületek bizonyos fokú védelmet biztosítanak a petefészekciszta, illetve -rák ellen.
Rebarbara, zellerszár – a csontok épségéért
A két zöld növény sok szempontból emlékeztet az emberi csontokra. Nem csupán hosszúkás formájuk miatt, hanem magas nátriumszintjük is a csontokhoz hasonló: 23%. Ezenkívül a zellerben és a rebarbarában található sok-sok kalcium erősíti tested tartóoszlopát.
Hagyma – minden sejtedért
Hagyma – minden sejtedért
Az illóolajban gazdag növények alakjuknál fogva az emberi sejtekre emlékeztetnek, és hatásuk is jót tesz nekik. A hagymafélék szervezeted összes sejtjét megtisztítják a káros, mérgező vegyületektől. A lilahagymában lévő kvercetin nevű antioxidáns például az egész testben gátolja a rákos sejtek szaporodását.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése