Ha valaki úgy dönt, hogy a jövőben nem kíván gyógyszeken élni, az nyilván elegendő "tudást" halmozott föl magában ahhoz, hogy azt megvalósíthassa.

2011. szeptember 19., hétfő

Miért káros a transz-zsírsav?Mert emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint és csökkenti a védő HDL-t. Emeli továbbá a triglicerid szintet. A koleszterin káros befolyásolásán túl emeli az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét (TNF, CRP, interleukin-6). Destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okoz. Végső soron elősegíti a szívinfarktust, agyérgörcsöt, korai halált. Az eddig elvégzett vizsgálatok összesített eredményét feldolgozó meta-analízis alapján a transzzsírsav fogyasztás 2 százalékos emelkedése a szív és érrendszeri betegségek kockázatát 23 százalékkal emeli.

Az élelmiszeripari termékekhez adagolt mesterséges anyagok, melyek tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetne.

Az első átfogó vizsgálatok 1990 után láttak napvilágot. Az utolsó 5 évben világszerte nagyobb figyelem fordul a transzzsírsavakra. 1995-ben egy, az élelmiszeripar által szponzorált jelentés még megkérdőjelezte a bizonyítékok súlyát. Azóta további, nagyon részletes kutatások egyértelműen igazolták: a transz-zsírok rendkívül agresszíven tönkreteszik az ereket. Ebben mérföldkő volt a Harvard Egyetem jelentése az érelmeszesedést okozó hatáskról.

Az első kifejezés, amit transzzsírsavakra vadászva keresnünk kell, a"hidrogénezett", illetve "részben hidrogénezett növényi olaj/zsiradék". Ha ez az összetevő a felsorolás elején áll, ne vegyük meg a terméket. Transzzsírsavakkal sajnos nem csak az étkezési margarinokban találkozhatunk: tetemes mennyiséget tartalmaznak a készen kapható csipszek, kekszek, sütemények, de a levesporok, salátaöntetek, mélyhűtött pékáruk, pizzák, és más fagyasztott készételek is.


Transzzsírt tartalmazó élelmiszerek listája
A termék jellege
A termék márkaneve / fotója
A termék gyártója
Teasütemény
Coop Karika [1] [2]
CO-OP Hungary ZRt.
Töltött ostya
Coop vanília ízű töltött ostyaszelet[1] [2]
CO-OP Hungary ZRt.
Krémpor
Completa [1] [2]
Friesland Hungária
Sütemény
7 DAYS Mini Croissant [1] [2]
Chipita Hungary Kft.
Töltött ostya
Győri Nápolyi [1] [2]
Győri Keksz Kft.
Töltött ostya
Coop citrom ízű töltött ostyaszelet[1] [2]
CO-OP Hungary ZRt.
Kávékrémpor
Tesco coffee Creamer [1] [2]
Tesco Globál Áruházak Zrt.
Kakaós italpor
Boci forró csoki [1][2]
Nestlé Hungária Kft.
Cappucchino por
Jacobs csokoládé ízű instant kávéspecialitás [1][2]
Kraft Foods Hungária Kft.
Cappuccino por
Tesco cappuccino [1][2]
Tesco Globál Áruházak Zrt.
Töltött ostya
Favorini citromos nápolyi [1] [2]
Lidl Stiftung and Co.
Töltött ostya
Favorini kakaós nápolyi [1] [2]
Lidl Stiftung and Co.
Édesség
Snickers Cruncher [1]
Masterfoods
Édesség
MilkyWay minute [1]
Mars
Ét tortabevonó
Party tortabevonó[1] [2]
Nestlé
Cukorka
Mentos cukorka [1]
Ed.Haas Hungaria Kft.
Keksz
Mézes linzer [1]
Detki Keksz Édesipari Kft.
Édesség
Snickers [1]
Masterfoods
Pékáru
Fehérmagvas buci[1]
CO-OP Hungary ZRt.
Töltött ostya
Balaton szelet [1]
Nestlé Hungária Kft.
Édesség
Óriás pöttyös túrórudi [1]
Hungária ZRt Mátészalka
Melegszendvicskrém
Mexikói melegszendvicskrém[1]
GLOBUS
Keksz
Coop Kréker [1] [2]
CO-OP Hungary ZRt.
Krémpor
ARO kávéízesítő krémpor [1]
METRO Kereskedelmi Kft.

New York város 2006 decemberében határozta el, hogy a város éttermeiben és vendéglátó helyein meg kell szüntetni a transzzsírok használatát. New York példáját követte egy másik amerikai metropolisz, Philadelphia is.Dániában az egész országban tilos 2%-nál magasabb transz-zsír tartalmú élelmiszert forgalomba hozni. Számos nagyvállalat önkéntes korlátozást vezetett be, mint például a Disney. A transz-zsír használatát a "fejletlen" Indiában is korlátozzák. Magyarországon önkéntesen használ transzzsírmentes sütőanyagot a Fornetti és a McDonalds. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése